İstanbul İl Başkanlığı

İstanbul İl Başkanlığımızdan Serbest Veteriner Hekimler Derneğine Ziyaret İstanbul İl Başkanlığımızdan Serbest Veteriner Hekimler Derneğine Ziyaret

09 Oca 2021

İstanbul İl Başkanımız Gürol Ayan, Sağlık İşleri Başkanımız Habibe Zorlu ve Eğitim İşleri Başkanımız Sibel Palacıoğlu bugün Serbest Veteriner Hekimler Derneği'ni ziyaret ederek artan sorunları ve hak kayıplarını konuştu.

Uygulaması imkansız talepler, bürokratik engeller, haksız-orantısız para cezaları ile serbest veteriner hekimler mesleklerini icra edemez hale gelmiştir. Bu durum, hem gıda güvenliğini hem halk sağlığını tehlikeye atmakta hem de ülke hayvancılığının istenilen düzeye çıkabilmesi, ülke ekonomisine katkı sağlaması ve Türkiye’nin hayvancılık yönünden kendine yeten bir ülke olmasını engellemektedir.

Çiftlikten sofraya gıda güvenliğini sağlayarak et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal gıdaların sağlıklı bir şekilde insanlara ulaşmasını sağlayan, aşı ve ilaç geliştirmede önemli görevler alan, bilimsel çalışmalar yürüten, su ürünlerini ve Zootekni alanlarında çalışmalar yapan, çevre sağlığını sağlayan, hayvan hakları, hayvan refahı ve veteriner halk sağlığı için çalışan, koruyucu hekimlik hizmetleri veren veteriner hekimler görevlerini icra edemez hale gelmiştir.

Dünyada hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların artması ve bunların global düzeydeki etkileri sonucu veteriner hekimlik mesleğinin önemi daha da artmıştır. Örneğin; insanlarda görülen enfeksiyon hastalıklarının yaklaşık % 60’ının hayvanlardan insanlara geçtiği ve yeni ortaya çıkan hastalıların % 75’inin de bu tür hastalıklar olduğu, gıda kaynaklı hastalıkların % 90’dan fazlasının hayvansal gıdalardan kaynaklandığı bilimsel verilerle ortadadır. Son yıllarda görülen Batı Nil virüsü, Ebola, Deli Dana, SARS, Kuş Gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi hastalıkların insan ölümleri yanında, toplumsal korkuya ve büyük ekonomik kayıplara neden olduğu göz önüne alınacak olduğunda veteriner hekimliğin insanlık için önemi görülecektir.

Veteriner hekimler insan, hayvan ve çevre sağlığını temin etmek için birçok zoonoz hastalıkla mücadele edip kendi sağlıklarını hatta canlarını bu uğurda kaybetmeyi göze alarak çalışmaktadır.

Tüm bunlar ışığında hayvancılık ve halk sağlığı için bu kadar stratejik öneme sahip bir mesleğin Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınmayışı, yıpranma paylarının, özlük haklarının verilmeyişi ve sağlık sınıfından sayılmayışı da adalet ilkeleri ile bağdaşmamaktadır.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #VETERINER
  • #SVHD
  • #DEVAPARTISI

SONRAKİ HABER

Sosyal Politikalar İletişim Eğitimi

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

09 Oca 2021